Urakoitsijan vastuu rakennusvirheestä ja sen korjaamisesta riippuu paljon siitä, ilmeneekö virhe takuuaikana vai takuuajan umpeuduttua. Yleensä takuuaika rakennusurakoissa on kaksi vuotta, mikä on erittäin lyhyt aika. Usein rakennusvirheitä ilmenee takuuajan jälkeen. Tässä kirjoituksessa keskitytään urakoitsijan vastuuseen rakennusvirheestä takuuajan jälkeen.
Urakoitsija vastaa urakassa sovitusta työosuudesta. Urakoitsijan työn osuus rakennusurakasta voi koskea koko rakennusurakkaa tai vain tiettyä osaa urakasta. Urakoitsijan vastuu rakennusvirheestä perustuu siihen, mitä osapuolet ovat rakennustyön laadusta sopineet. Mikäli urakoitsijan työ ei ominaisuuksiltaan vastaa sovittua, siinä on virhe. Rakennusvirheen määrittelyssä voidaan perusteena käyttää rakennusvirheen yleismääritelmää eli ns. hyvää rakennustapaa. Hyvä rakennustapa vastaa kulloinkin voimassa olevia julkisoikeudellisia normeja rakentamisesta. Rakennustietosäätiö julkaisee yleisiä laatuvaatimuksia, kuten RYL ja RT-ohjekortistoja.
Takuuajan jälkeen urakoitsija on vastuussa sellaisista virheistä, joita tilaaja ei ole kohtuuden mukaan voinut havaita vastaanottotarkastuksessa eikä takuuaikana. Puhutaan niin sanotuista piilevistä virheistä, jotka ilmenevät vasta takuuajan jo umpeuduttua. Urakoitsijan vastuu rakennusvirheistä takuuajan umpeuduttua vaati tiettyjen seikkojen täyttymistä, jotta urakoitsija voidaan katsoa vastaavan rakennusvirheistä.
Takuuajan jälkeen urakoitsijan vastuu rakennusvirheistä täyttyy, mikäli virhe on seurausta urakoitsijan törkeästä laiminlyönnistä, urakoitsijan täyttämättä jääneestä suorituksesta tai olevan seurausta sovitun laadunvarmistuksen olennaisesta laiminlyönnistä. Lisäehtona on myös se, että tilaaja ei voinut kohtuudella huomata virhettä vastaanottotarkastuksessa tai takuuaikana.
Urakoitsijan vastuu rakennusvirheestä toteutuu, mikäli urakoitsija voidaan todeta toimineen törkeän huolimattomasti. Törkeä laiminlyönti on urakoitsijan laiminlyönti, joka lähentelee menettelynä tahallisuutta. Kysymys on enemmän kuin tavallisesta huolimattomuudesta. Törkeässä tuottamuksessa vahingonaiheuttaja on yleensä edellytettävä olleen ainakin jossain määrin selvillä velvollisuuksistaan sopimusvastuiden asianmukaiseksi täyttämiseksi. Tuottamuksen asteen katsotaan yleisesti määräytyvän sen mukaan, kuinka merkittävästi vahingon aiheuttaneen toiminta on poikennut vaadittavasta huolellisuudesta. Törkeänä voidaan esimerkiksi pitää suoritusta, missä urakoitsija on toteuttanut jonkun ratkaisun tietoisena siitä, että ratkaisuun liittyy huomattavia vahinkoriskejä eikä urakoitsijalla ole riittävää kokemusta ja osaamista tällaisen ratkaisun toteuttamiseksi. Törkeänä laiminlyöntinä voidaan myös pitää sitä, mikäli urakan suoritus poikkeaa olennaisesti ns. hyvästä rakennustavasta.
Urakoitsijan menettelyn moitittavuutta on arvioitava suorituksen tekemishetken tilanteen mukaan. Mahdolliset olosuhteiden muutokset jälkeenpäin tai vasta myöhemmin ilmenevät odottamattomat seuraamukset eivät tällöin voi olla perusteina sille, että menettelyä tulisi pitää törkeän huolimattomana. Mikäli urakoitsijan suoritus on täyttänyt tekoajankohtana tuolloin voimassa olleet määräykset, ei suoritusta yleensä voida pitää törkeän huolimattomana, vaikka määräykset sittemmin muuttuisivat.
Urakoitsijan vastuu rakennusvirheestä voi konkretisoitua myös silloin, jos urakoitsija jättää tietyn työsuorituksen täyttämättä. Täyttämättä jääneellä suorituksella tarkoitetaan yksinkertaisuudessaan sitä, että urakoitsija on jättänyt osan suorituksestaan tekemättä.
Kyse on tilanteesta, jossa jotakin urakoitsijan suoritukseen kuuluvaa on jäänyt tai jätetty pois ilman, että siitä olisi erikseen sovittu. Tältä osin ei virhevastuulta ole edellytetty eritystä tuottamuksen astetta, eikä virhevastuu myöskään edellytä, että tilaajalle olisi aiheutunut puutteellisesta työsuorituksesta suoranaista vahinkoa. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että tilaaja ei ole saanut maksamaansa sopimushintaa vastaavaa työsuoritusta. Työsuorituksesta voi esimerkiksi puuttua jokin rakenneosa, joka urakoitsijan olisi sopimuksen mukaan tullut asentaa. Kyseessä on kuitenkin oltava virhe, jota tilaaja ei ole kohtuudella voinut havaita ennen takuuajan päättymistä.
Urakoitsijan vastuu rakennusvirheestä takuuajan jälkeen voi konkretisoitua myös, mikäli urakoitsija on olennaisesti laiminlyönyt laadunvarmistuksen. Laadunvarmistuksella tarkoitetaan sitä, että urakoitsija varmistaa työn laadun esim. työssä käytettävien materiaalien, menetelmien ja rakennusratkaisujen riittävän laadun. Erilaisia laadunvarmistustoimia voivat olla esimerkiksi turvallisuussäännöt, työmenetelmiä koskevat vaatimukset, aliurakoinnin järjestämismenettelyt sekä työhygieenisiä mittauksia koskevat menetelmät. Urakoitsijalla tulee olla menetelmiä työnsä laadunvarmistukseen.
Huomionarvoista on se, että urakoitsijan vastuu sovitun laadunvarmistuksen olennaisesta laiminlyönnistä edellyttää sen, että osapuolet ovat urakkasopimuksessa tai sen liiteasiakirjoissa sopineet urakassa noudatettavista laadunvarmistustoimenpiteistä. Sen lisäksi todetulla laadunvarmistuksen laiminlyönnillä ja todetulla virheellä pitää olla syy-yhteys. Lisäksi laadunvarmistuksen laiminlyönnin tulee olla olennainen.
Näyttötaakka siitä, että kysymyksessä on takuuajan jälkeinen urakoitsijan vastuu rakennusvirheestä on tilaajalla. Tilaajan on kyettävä osoittamaan urakkasopimuksen virheellisyys sekä virheen johtuminen urakoitsijan törkeästä laiminlyönnistä tai sovitun laadunvarmistuksen olennaisesta laiminlyönnistä. Urakoitsijan suorituksen täyttämättä jättäminen on yleensä helpompi osoittaa.
Mitä myöhemmin tilaaja huomaa virheen sen vaikeampi on osoittaa, että virhe johtuu urakoitsijan suorituksen virheellisyydestä. Mitä pidempi aika kuluu työntuloksen luovutuksesta, sitä todennäköisempänä voidaan myös pitää, että ilmenevät virheet ovat peräisin rakennuksen käyttöön ja ylläpitoon liittyvistä seikoista, eivätkä urakoitsijan rakennusvirheestä.
Urakoitsijan vastuu rakennusvirheestä lakkaa lopullisesti kymmenen vuoden kuluessa. Yleisen vanhentumislain perusteella urakoitsijan vastuu takuuajan jälkeisistä virheistä umpeutuu kymmenessä vuodessa sopimusrikkomuksesta tai muusta vahinkoon johtaneesta tapahtumasta. Kymmenen vuoden jälkeen urakoitsijaa ei voida enää saattaa vastuuseen urakkasuorituksen virheellisyydestä, vaikka urakoitsija olisi toiminut sillä tavalla moitteellisesti kuten tässä kirjoituksessa on esitetty.
Ensimmäinen yhteydenotto ja alkukartoitus on maksuton. Ota yhteyttä, niin selvitämme tarpeenne.
You need to load content from reCAPTCHA to submit the form. Please note that doing so will share data with third-party providers.
More InformationPerämiehenkatu 8
68600 Pietarsaari
Toimisto on avoinna ma-pe klo 09:30 – 16:15
Muina aikoina sopimuksen mukaan.
Mannerheimintie 12 B 6 krs.
00100 Helsinki
*Helsingin palvelupiste ei ole miehitetty vaan palvelee ajanvarauksella.