Delägaravtal
Delägaravtal är ett avtal mellan företagets delägare som reglerar spelreglerna mellan delägarna. Delägaravtal kan ingås under pågående verksamhet men det rekommenderas att delägaravtalet görs innan företagsverksamheten påbörjas eller då företaget tar in nya delägare.
Delägaravtalet är ett frivilligt avtal utan formkrav för de delägare som bundit sig till avtalet. Avtalet kan vara muntligt men ett skriftligt avtal är att rekommendera. I delägaravtalet brukar man diktera företagets förvaltning samt delägarnas rättigheter och skyldigheter. Delägaravtalet regleras inte i någon speciell lag utan dess tolkning sker utifrån de allmänna avtalsrättsliga principerna. Aktiebolagslagen har dock betydelse ifall delägaravtalet är uppgjort i ett aktiebolag.
Delägaravtalet är ofta ett krav av minioritetsägare eller delägare som enbart fungerar som finansiärer. Ett delägaravtal kan säkerställa deras rätt bättre än enbart aktiebolagslagen.
Delägaravtalet är viktig för eventuella krissituationer
Problem uppstår t.ex. när en delägare vill lämna företaget och det finns ingen överenskommelse om hur detta i praktiken skall ske. Ofta har delägarna olika synpunkter om till vilket pris man kan köpa ut den lämnande delägaren. Företagets värde har kunnat mångdubbleras sedan företagsverksamheten inleddes. Delägaravtalet är optimalt för liknande situationer. Delägaravtal är en del av framtidsplanerigen. Det gäller att vara förberedd.