Osakkeenomistajien yhdenvertaisuus
Asunto-osakeyhtiölain 1:10 § mukaan yhtiön kaikki osakkeet tuottavat yhtiössä yhtäläiset oikeudet, jollei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin. Yhtiökokous, hallitus tai isännöitsijä ei saa tehdä päätöstä tai ryhtyä muuhun toimenpiteeseen, joka on omiaan tuottamaan osakkeenomistajalle tai muulle epäoikeutettua etua yhtiön tai toisen osakkeenomistajan kustannuksella.
Osakkeenomistajien yhdenvertaisuus on vielä erikseen huomioitu yhtiökokousta käsiteltävässä luvussa. Asunto-osakeyhtiölain 6:28 § mukaan yhtiökokous ei saa tehdä 1:10 § tarkoitetun yhdenvertaisuusperiaatteen vastaista päätöstä ilman sen osakkeenomistaja suostumusta, jonka kustannuksella epäoikeutettua etua annetaan. Jos osakkeenomistaja on hyväksynyt päätöksen yhtiökokouksessa, hänen katsotaan suostuneen siihen. Suostumus voidaan antaa myös ennen yhtiökokousta tai sen jälkeen.
Moitteenvarainen tai mitätön yhtiökokouksen päätös
Yhtiökokouksen päätöksen moittimisesta ja mitättömästä yhtiökokouksen päätöksestä säädetään asunto-osakeyhtiölain 23 luvussa.
Osakkeenomistaja voi moittia yhtiökokouksen päätöstä, jos asian käsittelyssä ei ole noudatettu menettelysäännöksiä tai yhtiöjärjestyksen määräyksiä ja virhe on voinut vaikuttaa päätöksen sisältöön tai muuten osakkeenomistajan oikeuteen. Moittia voidaan myös päätöstä, joka on lain ja yhtiöjärjestyksen vastainen. Moitekanne on sidottu kolmen kuukauden määräaikaan.
Sellainen yhtiökokouksen päätös, johon ei ole toimitettu kutsua tai kokouskutsua koskevia säännöksiä on olennaisesti rikottu tai päätös on 6:35 § ja 6:37§ suostumusta vaativien määräysten vastainen tai jos päätös olennaisesti loukkaa osakkeenomistajien yhdenvertaisuutta ja siihen ei ole saatu osakkeenomistaja suostumusta, on mitätön. Myös sellaiset päätökset, joita lain mukaan ei olisi saanut tehdä edes kaikkien osakkeenomistajien päätöksellä on mitätön. Mitättömyyteen vetoaminen ei ole sidottu kolmen kuukauden moiteaikaan.